четвртак, 27. септембар 2012. | By: grcanski despot

Вајат


Вајат је омања дрвена кућица без прозора у оквиру дворишта  и личи на оставу. Вајат има две намене. Данас је то остава у којој се „држи опрема и воће", међутим некада је имао и још једну другу значајнију намену. Вајат је био „просторија за живот брачног пара“.
Некада када смо живели у задрузи, када су у сеоској кући, у једној просторији боравиле заједно и по четири генерације, младенци тек венчани пар, ноћу би се издвајали у вајат. Зато је та омања просторија била удаљена од куће у којој је живео остатак задруге, за случај ако би се младенци у страсти занели и постали сувише гласни, причао ми је деда.
 Вајат није имао прозоре, да не би млађарија звирела шта младенци раде.
 А колико је вајат мени значајан?
Па рекло би се да јесте.
Наиме, негде око светог Илије, тога лета господњег, моји деда и баба одоше у госте, са чезима а ја остах кући да намирим стоку на време. Припекло сунце, теме пржи. Ја се већ замомчио и онако слободан и сам добио неку одважност и слободу па отишао у дедин вајат, као да прилегнем јер чини ми се ту беше најбоља хладовина.
У шта све није било у вајату. Од бакиних корнишона спремљених за зиму, дединог старог опанчарског алата, косе, виле и које чега још.Што би рекли само од попа браде што нема.
Онако разгаћен легох у онај стари дрвени кревет са сламарицом.Слушам кокодачу кокошке, ричу краве а и понеки врабац се сакрио под стреху вајата од врућине па ми пева.У свом том миљеу и неприметих женско чељаде на вратима јер ме беше као неки сан први ухватио.
Изненађен и помало уплашен занеме, али се брзо прибрах и затворих врата на вајату.

Са нестанком задруга, заједничког живота у њима, вајат је изгубио једну своју функцију. Међутим ако смем да кажем, Ја сам му чини ми се додао неправедно одузето тако да ако је уопште негде остао сачуван, и данас,не мора само служити искључиво као остава.